Nadwrażliwość pokarmowa

Nietolerancja pokarmowa w patogenezie chorób przewlekłych

Do niedawna termin nietolerancja pokarmowa oznaczał każdą reakcję na pożywienie, w której układ immunologiczny nie odgrywa głównej roli. Obecnie coraz częściej mianem nietolerancji pokarmowej określa się nieprawidłową reakcję organizmu z udziałem sytemu odpornościowego i swoistych przeciwciał klasy G (IgG). Mechanizmy zależne od pokarmowo-swoistych przeciwciał IgG stanowią oddalone w czasie reakcje alergicznej nadwrażliwości IgE-niezależnej typu III. Powstające kompleksy immunologiczne - tzw. immunotoksyny pokarmowe - posiadają wysoki potencjał chorobotwórczy indukując przewlekły stan zapalny (lokalny lub ogólnoustrojowy). Aktywują m.in. układ dopełniacza i generują anafilatoksyny oraz stymulują komórki immunologiczne w kierunku uwalniania czynników prozapalnych.

 

mechanizm

Według raportu British Allergy Foundation już ponad 45% populacji może doświadczać dolegliwości z powodu nierozpoznanej nietolerancji pokarmowej IgG-zależnej (nadal brakuje dokładnych danych medycznych).

Przeciwzapalna dieta eliminacyjna

Patogenetyczny związek pomiędzy podwyższonym poziomem pokarmowo-swoistych IgG oraz kliniczne znaczenie diety przeciwzapalnej opartej na eliminacji pokarmów zidentyfikowanych testem na nietolerancję pokarmową  udowodniono w szeregu chorób.

Choroba Wnioski Autorzy
Zespół jelita nadwrażliwego (IBS)(n=150) „Eliminacja pokarmów na podstawie swoistych IgG może być skuteczna w redukcji objawów IBS (…).” Atkinson & et al., 2004*
Choroba Leśniowskego-Crohna (n=40) „Interwencje dietetyczne w oparciu o krążące IgG przeciwko antygenom pokarmowym wykazały pozytywny wpływ na częstość stolca (…).” Benz & et al., 2010*
Migrena n=30 „(…) dieta eliminacyjna na podstawie obecności IgG jest efektywną strategią zmniejszania częstości napadów migreny.” Aply & et al., 2010*
Choroby przewlekłe (n=5,286) „(…) stosowanie diety eliminacyjnej w oparciu o test na pokarmowo-swoiste IgG stanowi istotną pomoc w leczeniu objawów wielu przewlekłych schorzeń.” Hardman & Hart, 2007

*badanie randomizowane, podwójnie zaślepione, kontrolowane placebo

Manifestacja kliniczna nadwrażliwości pokarmowej w 70% jest wielonarządowa i obejmuje różnorodne objawy.

Dieta przeciwzapalna eliminująca nietolerowane pokarmy przynosi długotrwałe efekty zdrowotne (niejednokrotnie nagłe i spektakularne), ponieważ następuje:

  • zmniejszenie przepuszczalności bariery śluzówki dla fragmentów białek pokarmowych,
  • poprawa czynności absorpcyjno-trawiennych przewodu pokarmowego,
  • wyciszenie potencjalnych reakcji alergiczno-immunologicznych w obrębie przewodu pokarmowego oraz stanu zapalnego (ogólnoustrojowego i lokalnego),
  • minimalizacja prawdopodobieństwa wystąpienia krzyżowej reaktywności i reakcji pseudoalergii.

Więcej informacji naukowych można uzyskać podczas naszych szkoleń pt. „Immunodiagnostyka nietolerancji pokarmowej i praktyczne zastosowanie testów diagnostycznych”.

Diagnostyka nietolerancji pokarmowej – innowacja w medycynie

Złożoność mechanizmów patogenetycznych leżących u podłoża reakcji na pokarm, różnorodność alergenów pokarmowych oraz ich zmienna natura stanowią ograniczenia diagnostyczne  chorób pokarmowo-zależnych. Dodatkowo, brak specyficznych objawów klinicznych dla obecności podwyższonego miana immunotoksyn pokarmowych w ustroju, a także zmiana obrazu klinicznego i lokalizacji narządowej wraz z wiekiem uniemożliwiają identyfikację pokarmów nietolerowanych przez system odpornościowy. Innowacją w dietoterapii wielu chorób przewlekłych są testy badające pokarmowo-swoiste IgG (izotypy 1-4) krążące we krwi wykorzystujące klasyczne metody ELISA w badaniach FoodTest (FT40, FT110) lub nowoczesne technologie diagnostyczne w badaniach FoodPrint® (FP160W wegetariański, FP200+).

 

Więcej informacji naukowych udostępnaimy naszym Partnerom na życzenie oraz na szkoleniach. Niektóre publikacje znajdują się również w zakładce Literatura i certyfikaty.